Tatneft, som regner med de russiske eiendelene til Nokian Tyres, har fått godkjenning for avtalen fra Federal Antimonopoly Service. Tidspunktet for gjennomføringen er imidlertid ukjent, siden partene også må innhente samtykke fra regjeringskommisjonen.

Federal Antimonopoly Service (FAS) innvilget Tatnefts forespørsel om å kjøpe flere juridiske enheter fra finske Nokian Tyres, melder Interfax . Vi snakker om Nokian Tiers LLC, Hakka Invest LLC og Nokian Tire LLC. 

Men hvis bestemmelsene i presidentdekret nr. 618 gjelder avtalen, kan den kun lukkes etter godkjenning av regjeringskommisjonen, understreket avdelingen.

Ifølge Kommersant vil kommisjonen til Finansdepartementet først vurdere dokumentene. Eksperter intervjuet av publikasjonen mener at Nokian Tyres neppe må innhente godkjenning fra statsoverhodet for å lukke avtalen. 

Tatneft sendte inn en begjæring til FAS om å kjøpe den russiske virksomheten til Nokian Tyres i desember 2022. Dette skjedde etter at partene kom til enighet om salg av innenlandske eiendeler til det finske selskapet. 

Nokian Tyres annonserte planer om å forlate den russiske føderasjonen sommeren 2022 på grunn av konflikten i Ukraina og sanksjonene som fulgte. Da kunngjorde bekymringen at Tatneft ville bli kjøperen av dens russiske eiendeler, og avtalen vil beløpe seg til rundt 400 millioner euro. Det ble antatt at det skulle omfatte blant annet Nokian Tyres-anlegget i Vsevolozhsk (Leningrad-regionen). 

På grunn av behovet for å innhente tillatelse fra russiske myndigheter, er det fortsatt usikkerhet rundt tidspunktet og betingelsene for å avslutte avtalen, sa det finske selskapet tidligere. 

Om Nokian Tyres i Russland 

Finske Nokian Tyres har operert på det russiske markedet siden 2005. I følge selskapet selv produserte gruppen i 2021 omtrent 80% av dekkene for personbiler i Russland. I tillegg ga retningen “Russland og Asia” omtrent 20% av salget. 

I denne forbindelse vil avslutningen av leveringen av dekk fra den russiske føderasjonen i løpet av de neste to til tre årene påvirke konsernets salg negativt, spesielt i Sentral-Europa, sa selskapet. For å dempe konsekvensene av å forlate det russiske markedet, fortsetter Nokian Tyres å øke kapasiteten til sine fabrikker i Finland og USA. Selskapet startet også bygging av et anlegg i Romania. 

Til tross for planene til Nokian Tyres om å forlate hjemmemarkedet, fortsatte det russiske selskapet å operere. Men i juni 2022 suspenderte den russiske føderasjonen leveringen av dekk til Europa og Nord-Amerika, etter at EU innførte et forbud mot slike forsyninger. 

På slutten av fjoråret sa lederen av Leningrad-regionen, Alexander Drozdenko, at det var ekstremt viktig for regionen at Nokian Tyres skulle komme tilbake til sin designkapasitet, i hvert fall i andre kvartal 2023.

Ifølge Kommersant vil det tidligere Nokian Tyres-anlegget fortsette å produsere dekk, men under et nytt merke. På slutten av fjoråret sendte den russiske juridiske enheten i gruppen allerede inn søknader om registrering av flere varemerker – Torsten, Torsten, Ikon, Ikon Dekk og andre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here