Selv om det er anerkjent som noe dårlig, spiller kolesterol viktige roller i menneskekroppen. Det er en del av kroppens cellestruktur og er essensielt for produksjonen av enkelte hormoner og vitaminer. Kolesterol danner også gallesyrer, som er stoffer som virker i fordøyelsen.

Kolesterol blir et problem når det er et overskudd av LDL-kolesterolpartikkelen, populært kjent som dårlig kolesterol, i kroppen og typen fett som inntas.

Kolesterolindeksen kan være knyttet til livsstil, som dårlig kosthold, røyking, stillesittende livsstil og fedme. Men det kan også være assosiert med genetiske problemer, som kalles familiær hyperkolesterolemi (HF).

Kontroll er mulig fra sunne matvaner og fysisk aktivitet. Emnet ble mye diskutert av eksperter fra forskjellige områder på CNN Vital Signs ( se hele teksten ovenfor ).

I følge helsedepartementet har 4 av 10 brasilianere høyt kolesterol. “Dårlig kolesterol er det som er assosiert med økt risiko for hjerteproblemer ved hjerteinfarkt og slag. Det gode kolesterolet er det som teoretisk sett beskytter kroppen vår mot dette, forklarer Raul Dias dos Santos Filho, direktør for Lipids Clinical Unit hos Incor.

Ifølge Brazilian Society of Cardiology påvirker familiær hyperkolesterolemi (FH) 10 millioner mennesker over hele verden og 300 000 i Brasil.

“En matvane med høyt forbruk av rødt kjøtt, mettet fett og ultrabearbeidet mat , kombinert med lavt inntak av frukt og grønnsaker, favoriserer hyperkolesterolemi og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer”, forklarer forsker Ana Luisa Souza de Paiva Moura, fra generell koordinering av mat og ernæring i Helsedepartementet.

“Hvis kostholdsmønsteret er balansert, kan personen ha et sunt liv og holde kolesterol i tilstrekkelige konsentrasjoner”, legger han til.

Eksperten advarer om at problemet ikke er begrenset til bare én aldersgruppe. “Folk i alle aldre, selv barn, kan ha høyt kolesterol. Dette kan skyldes genetiske problemer, men det er i stor grad knyttet til fysisk inaktivitet og dårlig kosthold, sier han.

Høyt kolesterol: vet hvordan du kan forhindre det

ulike typer kolesterol

Sammensetningen av kolesterol er bare én, det som endres er transportmidlet, det vil si: lipoproteinet (partikkelen) som det er knyttet til, ifølge helsedepartementet. Den kan ha høy eller lav tetthet, avhengig av sammensetningen, med forskjellige funksjoner.

LDL-kolesterol: Kolesterol kombinert med lipoproteiner med lav tetthet kalles LDL. I overkant kan det avsettes på arterieveggene og danne fettplakk som øker risikoen for obstruksjon og følgelig hjerteinfarkt og hjerneslag (CVA). Derfor er LDL kjent som “dårlig kolesterol”, og nivået må holdes lavt.

Hovedkonsekvensen av for mye LDL-kolesterol, og følgelig obstruksjon av arterier, er økt risiko for hjerte- og karsykdommer som: akutt hjerteinfarkt og hjerneslag.

HDL-kolesterol: kjent for å være den som “redder” kolesterol fra celler som skal elimineres. De er lipoproteiner med høy tetthet som, når de kombineres med kolesterol, kalles HDL. Det hjelper å unngå tilstopping av arteriene, som er kjent som ” godt kolesterol “, og nivået må holdes høyt.

Kolesterol forebygging og behandling

Kolesterolbehandling gjøres med medisiner , og medisinen har kommet langt på dette området de siste årene.

I de fleste tilfeller tar pasienten medisiner som statiner, HMG-CoA-reduktase-enzymhemmere (leverenzymer som er ansvarlige for kolesterolproduksjon).

En annen utvidende behandling, som ennå ikke tilbys av Unified Health System (SUS), utføres ved bruk av injeksjoner med monoklonale antistoffer. De reduserer høye kolesterolnivåer med opptil 60 %. I de mest alvorlige tilfellene er minimalt invasiv kirurgisk intervensjon nødvendig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here