Osteoporose er en sykdom karakterisert ved en reduksjon i benmasse og forringelse av beinvev, noe som kan føre til økt benskjørhet og risiko for brudd .

Kliniske komplikasjoner av osteoporose inkluderer ikke bare brudd, men også kronisk smerte, depresjon , deformitet, tap av uavhengighet og økt dødelighet.

Ifølge Helsedepartementet anslås det at om lag 50 % av kvinnene og 20 % av menn i alderen 50 år eller eldre vil lide av et
osteoporotisk brudd gjennom hele livet. Også ifølge Helsedepartementet, for hver mann som lider av osteoporose, har tre kvinner sykdommen.

I Brasil lever rundt 10 millioner mennesker med osteoporose, men rundt 2 millioner vet at de har sykdommen, som forårsaker 200 000 dødsfall i året i landet. Verdens osteoporosedag , feiret denne torsdagen (20), fremhever viktigheten av forebygging og diagnostisering for å unngå komplikasjoner.

Årsaker og typer osteoporose

Tap av benmasse oppstår på grunn av redusert absorpsjon av mineraler og kalsium, noe som fører til forringelse av mikrostrukturen til beinvevet.

Det er en sykdom som vanligvis forekommer hos eldre mennesker. Av disse er kvinner mer påvirket enn menn, på grunn av fraværet av det kvinnelige hormonet østrogen, som vanligvis oppstår i postmenopausal fase , noe som fører til en reduksjon i beindannelse.

Sykdommen er delt inn i to typer, primær og sekundær. “Primær osteoporose er den vanligste typen. Det er preget av endringer i kroppen vår som skjer med naturlig aldring. Ben er et levende vev, og som ethvert levende vev, avtar metabolismen over tid, forklarer endokrinolog Sérgio Vencio, fra Instituto de Neurologia de Goiânia.

Primærtypen er videre delt inn i to andre typer. Postmenopausal osteoporose, også kjent som type I av den primære formen for osteoporose. Det finnes bare hos kvinner på grunn av det raske bentapet som oppstår etter overgangsalderen. Det er fordi det er i overgangsalderen at østrogen slutter å produseres. Han er en viktig beskytter og styrker beinstrukturen.

Senil osteoporose beskrives som type II innen primær osteoporose, hvor bentap skjer sakte og gradvis over årene, og blir alvorlig etter 70 års alder. Det kan skje både menn og kvinner. Hovedfaktorene er relatert til nedgangen i produksjonen av vitamin D i nyrene og økningen i produksjonen av biskjoldbruskkjertelhormon i skjoldbruskkjertelen, som er et av hovedhormonene som kontrollerer blodnivået av kalsium og fosfor i kroppen.

Den sekundære typen oppstår når osteoporose er assosiert med andre kliniske tilstander, slik som endokrine lidelser, tarmsykdommer, revmatisme, bruk av medisiner eller til og med kreft.

“Osteoporose forårsaket av hormonelle endringer er vanligvis relatert til skjoldbruskkjertelendringer, for eksempel hypertyreose. Tarmsykdommer generert av fedmekirurgi eller av inflammatoriske tarmsykdommer kan fortsatt være nok til å endre beinstrukturen. Medisiner som vitamin A og heparin kan endre benmetabolismen og også forårsake sprøhet. Den vanligste formen for sekundær osteoporose er imidlertid forårsaket av bruk av kortikosteroider, som ved langvarig bruk reduserer dannelsen av nytt bein og reabsorberer eksisterende bein i kroppen, forklarer endokrinologen.

Diagnose og behandling

Estimater viser at den brasilianske befolkningen som var utsatt for å utvikle osteoporose økte fra 7,5 millioner i 1980 til 15 millioner i 2000. I Brasil, presise data om prevalensen av osteoporose og forekomsten av fall og brudd, samt kostnader knyttet til disse hendelsene.

Ortoped José Gomide, fra Neurology Institute of Goiânia, forklarer at symptomene i den innledende fasen er diskrete og nesten ikke vises, blir oppdaget allerede i en avansert fase, når personen viser deformiteter i beinene, etterfulgt av smerte eller presenterer en brudd. Diagnosen kan stilles fra klinisk undersøkelse og bekreftelse gjennom en undersøkelse kalt bendensitometri, som definerer benmasse.

– Forebygging av osteoporose skjer først og fremst ved regelmessig inntak av kalsium og vitamin D. Uten dette vitaminet er kalsiumabsorpsjonen svekket. Fysisk aktivitet stimulerer også dannelsen av beinmasse. Behandlingen skjer derimot ved justering av kosthold, fysisk aktivitet og bruk av passende medisiner”, understreker ortopeden.

“I tillegg kan østrogentilskudd og selektive østrogenreseptormodulatorer øke beinmassen og redusere risikoen for spinalfrakturer, mens orale og intravenøse bisfosfonater også kan redusere forekomsten av rygg- og hoftebrudd betydelig.” , legger Vencio til.

Forebygging

Forebygging av osteoporose bør starte i barndommen , ifølge eksperter. Flere faktorer kan påvirke beinhelsen, inkludert genetiske, ernæringsmessige, hormonelle og livsstilsproblemer.

«Siden barndommen er det nødvendig at barnet har et godt inntak av kalsium, som hovedsakelig finnes i melk og dets derivater. Vitamin D-nivået må også være tilstrekkelig, med solen som den viktigste kilden til absorpsjon. Vitamin K og magnesium utfyller de nødvendige kildene for sunne bein, og disse anbefalingene er gyldige for barn og voksne, sier endokrinolog Lorena Amato.

Når det gjelder vitamin D, kan det i tillegg til solen finnes i fisk med høyere fettinnhold og sopp. Blant maten rik på vitamin K er grønnkål og andre grønne bladgrønnsaker, bjørnebær, egg og kjøtt.

Spesialisten sier at fysisk aktivitet er en god alliert for å opprettholde beinhelsen. I følge Lorena er øvelsene som gir mest nytte de som har en innvirkning, som forårsaker muskeltrekk på beinet, som for eksempel kroppsbygging og løping.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here